Trappist-øl, øl fremstillet på seks trappistklostre i Belgien: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Sint-Sixtus (Westvleteren) og et enkelt i Holland: La Trappe (Konninghoeven). 
Traditionen for ølbrygning på klostre har dybe rødder, men i Belgien er brygning af trappist-øl først og fremmest et fænomen efter Napoleonskrigene og restaurationen, hvor trappistmunkene fik et fristed i landet. Der er ingen egentlig fællesnævner for øltypen, dog er de alle overgærede og af ret høj alkoholstyrke – fra den gyldne Orval (7% vol. alkohol) til den mørke Westvleteren (12% vol. alkohol). Betegnelsen trappist-øl er beskyttet af ordninger, der svarer til fransk vins appellation d'origine contrôlée.
Man skelner i Belgien mellem klosterøl (fx Leffe og St. Bernardus), der laves på licens af privilegerede bryggerier efter opskrifter fra klostrene, og de ægte trappist-øl.